16.2.2023

Maija Karma ja Ella K. – Metsänpeitossa 15.2.-27.5.2023

Maija Karma ja Ella K. – Metsänpeitossa 15.2.-27.5.2023

Ella K:lle (s. 1989) on tärkeää kertoa tarinoita suomalaisesta luonnosta. Nämä tarinat eivät välttämättä ole maailmaa mullistavia, vaan pieniä kohtaamisia puiden katveessa. Luonnon seuraaminen on siitä ihmeellistä, että niin pienetkin tapahtumat kuin jäniksen saapuminen pihaan tai oravien kilpajuoksu keväällä herättävät mielen ja ilostuttavat, välillä huvittavankin paljon.

”Jokainen Metsänpeitossa-näyttelyyn tekemäni teos on toteutettu piirtäen. Piirtäminen on aina kiehtonut minua ja on ollut ilo keskittyä tähän tekniikkaan pidemmän aikaa. Monissa teoksissani olen hyödyntänyt ottamiani valokuvia ja näin yhdistänyt monta rakkauden kohdetta; luonnon tutkimisen, valokuvauksen, sekä piirtämisen. Jokainen nähtävä teos on siis saanut alkunsa jo paljon ennen ensimmäistäkään kynän jälkeä.”

Myös näyttelyn toiselle taiteilijalle, Maija Karmalle (1914-1999), metsä ja luonnon tarkkaileminen on jo varhain muodostunut tärkeäksi osaksi elämää ja aihepiiriksi josta ammentaa. Karma oppi lapsena mm. tunnistamaan kasveja ja piirsi niitä mielellään. Karma on kuvittanut lukuisia lasten- ja nuortenkirjoja sota-ajasta 1990-luvulle asti. Yksi rakastetuimmista on Topeliuksen satu Vattumato (Otava 1984). Luontokuvauksissa Karma on esimerkiksi palannut lapsuutensa maisemiin Saimaan rannalle, missä perheen kesäpaikka sijaitsi. Satukuvituksissa Karma muutti luonnonmukaiset eläimet inhimillisiksi hienovaraisilla keinoilla, kuten ilmeellä tai tassun asennolla. Karman kuvituksista Lea Pennasen (1929-2019) tarina Piilomaan pikku aasi sai myös televisiototeutuksen Yle TV2:n lastenohjelmissa 1977.

Maija Karma opiskeli Helsingin yliopiston piirustuslaitoksella, Ateneumin piirustuksenopettajalinjalla ja Turun piirustuskoulussa. Hänet on palkittu Rudolf Koivu -palkinnolla 1950- ja 1960-luvulla ja hänelle myönnettiin lastenkulttuurin valtionpalkinto vuonna 1981 ja Suomalainen kuvakirjapalkinto 1984 ja 1985. Esillä olevat teokset ovat osa Suomen lastenkirjainstituutin kuvituskokoelmaa.

Ella K:n sanoin – tämä näyttely toimii kunnianosoituksena suomalaiselle luonnolle, saduille sekä piirtämiselle.