Haapasten kokoelma

Meeri ja Eino Haapanen

Loimaan kaupunki vastaanotti vuonna 2010 edesmenneiltä Meeri ja Eino Haapaselta testamenttilahjoituksena noin 150 teoksen taidekokoelman. He keräsivät määrätietoisesti taidetta vuodesta 1963 asti. Haapasten kokoelmaa Loimaan taidemuseolla edustaa kerran vuodessa vaihtuva kokoelmanäyttely.

Kokoelman keskeinen ja merkittävin osuus sisältää vajaat sata kotimaista teosta 1800-luvun puolestavälistä toiseen maailmansotaan asti. Siinä ovat hyvin edustettuina eri suuntaukset ja koulukunnat, kuten Düsseldorfin romanttinen suuntaus (esimerkiksi Berndt Lindholm), 1900-luvun alun kaksi keskeistä suuntausta, septemiläisyys, esimerkiksi Magnus Enckell, Yrjö Ollila, A.W. Finch, Werner Thomé ja Väinö Blomstedt sekä toisaalta marraskuulaiset Jalmari Ruokokoski, Marcus Collin, T.K. Sallinen ynnä muita.

Myös uudemmat suuntaukset kuten lokakuun ryhmä ovat kohtuullisesti edustettuina. Kokoelman heikkoutena on henkilökuvien vähäisyys; muutamista hienoista voi mainita Ilmari Aallon ja Ingrid Ruinin työt. Toisaalta puutteen korvaa se, että suomalainen maisemamaalaus esittäytyy kokoelmassa laajalti.

Meeri Haapanen

Meeri Haapanen, o.s. Vento, syntyi Ruokolahdella 7.8.1921. Hän muutti Helsinkiin 1949 ja toimi tekstiilialalla eri yritysten palveluksessa ja myös itsenäisenä liikkeenharjoittajana.

Eino Haapanen

Eino Haapanen (5.11.1924 – 7.2.2010) syntyi Metsämaalla, nykyisen Loimaan kaupungin alueella. Hän asui vuodesta 1952 Helsingissä ja toimi kolmessa yrityksessä, viimeksi Hankkijan omistaman MKY-tehtaat oy:n palveluksessa konttoripäällikkönä vuoteen 1971 ja sen jälkeen hallintojohtajana vuoteen 1982, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Eino Haapanen oli koulutukseltaan merkonomi. Hänelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein sekä Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristi.