Loimaan taidemuseon kokoelmat

Kokoelmat perustuvat muutamaan keskeiseen elementtiin.

Vuoden 2005 alusta yhdistyneet Loimaan kaupunki ja Loimaan kunta ovat molemmat keränneet taidetta vuosikymmenien aikana. Teoksia on saatu lahjoituksina ja satunnaisina ostoina, mutta erityisesti viime vuosina on pyritty järjestelmälliseen hankintaan. Yhteinen kokoelma käsittää noin neljäsataa teosta, suurelta osin Loimaan seudun tekijöiltä.

Toinen keskeinen osa Loimaan taidemuseosta on Meeri ja Eino Haapasen testamenttilahjoitus, joka sisältää noin sataviisikymmentä suomalaista ja ulkolaista taideteosta.

Erittäin merkittävä kokonaisuus on Alpo Jaakola -kokoelma, jonka tärkein osa on taiteilijan itsensä rakentama patsaspuisto Karhulan kylässä. Patsaspuistossa on viitisenkymmentä veistosta ja sen lisäksi satoja erilaisia puiston rakennuksiin liittyviä maalauksia tai pieniä veistoksia. Myös ympäröivästä metsästä löytää taiteilijan kädenjälkiä, joskus yllättävistäkin paikoista.  Patsaspuiston lisäksi Loimaan kaupungin kokoelmiin kuuluu useita kymmeniä Alpo Jaakolan yksittäisiä teoksia.

Neljäs taidemuseon perustana oleva kokonaisuus on valokuvaaja Elias Hollon negatiivikokoelma. Noin viidessäsadassa negatiivissa kuvataan elämänmenoa Loimaalla ja  Karjalassa 1900-luvun alkupuolelta aina 1960-luvulle asti. Lisäksi kaupungilla on muiden valokuvaajien töitä sekä omistuksessa että talletuksina.

Vuoden 2013 kesällä taidemuseo sai hoitoonsa Suomen taiteilijaseuran noin neljäkymmentä teosta käsittävän kokoelman.

Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu muutamia pienempiä taidemuseoon sijoitettuja kokoelmia.