16.9.2023

Elämästä – Eila Visti

Joskus on mielessä nuoruuden haave tulla piirustuksenopettajaksi. Siihen piti olla ylioppilastodistus. Sitä mulla ei ollut. Mutta näinkin olen opiskellut ja saanut taitoni työhön, jota rakastan. Sillä tämä kaikki on minulle enemmän kuin harrastus, se on elämä.

Eila Visti (1932 – 2022) oli syntyjään Mellilästä. Lapsuudesta lähtien hänelle muodostui lämmin suhde maatilan eläimiin ja luontoon – aihepiiri, johon hän palasi kerta toisensa jälkeen teoksissaan. Jo nuorena hän lähetti kuviaan ja tekstejään nimimerkillä Metsänneito Uuden Auran nuortenpalstalle (1946 – 1953). Kuvataide kiinnosti ja hän alkoi suorittamaan Kansanvalistusseuran Kirjeopiston kuvataidekursseja vuonna 1951. Hän opiskeli myös porsliinimaalausta Hangossa vuosina 1957 – 1958 ja oli Kupittaan Saven taideosastolla töissä ennen tämän lakkauttamista. Tältä ajalta esillä on mm. yksi Vistin maalaama Matti ja Maija figuuri. Figuuri on signeerattu nimikirjaimin EK tyttönimen Keskitalo mukaan.

Visti osallistui vuosien varrella lukuisille taidekursseille ja -leireille ja kokeili ennakkoluulottomasti eri tekniikoita. Näyttely on läpileikkaus Vistin tuotannosta aina 1950-luvulta vuoteen 2022. Öljyvärityöt ovat keskiössä, mutta mukana on niin ikään akryylimaalauksia, akvarelleja, silkkimaalausta ja grafiikkaa. Visti palaa viimeisissä töissään nuoruuden ajan uskonnollissävytteisiin teemoihin. Yksi viimeisistä teoksista kuvaa vuonna 1973 tapaturmaisesti menehtynyttä perheen kuopusta enkelten ympäröimänä. Elämän ilot ja surut ovat voimakkaasti läsnä Vistin teoksissa. Riemu ja melankolia.

Loimaan Taideseura toimi Vistille erityisen tärkeänä yhteisönä. Hän tuli mukaan yhdistyksen toimintaan vuonna 1990 ja osallistui aktiivisesti seuran näyttelytoimintaan. Hän oli seuran kunniajäsen. Visti oli tämän lisäksi jäsenenä Kuhankosken Killassa, Kristillisessä Taideseurassa ja Suomen Taiteilijat ry:ssä.

Eila Vistin Elämästä- näyttely Loimaan taidemuseossa 13.9.-22.12.2023
Avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 11-17.
Pääsymaksu 5/3€, alle 18-vuotiaille ja museokortilla ilmainen sisäänpääsy.