21.5.2020

Virpi Alanen – Elämänmuotojen kirjoitusta 2.6.- 30.8.2020

Virpi Alasen visuaalinen runous on poeettisten elämänmuotojen kirjoitusta. Elämän monimuotoisuuden päättymätöntä kirjoa. Kieltä, joka syntyy kuvan ja kirjoituksen välissä.

Poeettiset eläimet ovat vapaita olentoja, jotka elävät merkitysten liikkeessä. Muodon sarjallisuus käy vuoropuhelua merkkien loputtoman variaation kanssa. Katsoja voi havainnoida teosten rytmiä ja lukea niitä omien visuaalisen muistinsa kautta. Näetkö toukan kirjoitusta puun pinnalla, vai jotain riimujen tai anfangien kaltaista, näetkö laudan alta moniin suuntiin kipittävät siirat, näetkö aseemista runoutta? Vai jotain aivan muuta?

Eläinhahmo on kulttuurihistoriallisesti erityinen merkki. Kaikissa kulttuureissa ja kansanperinteissä eläimet ovat olleet ikiaikainen osa arkea ja pyhää, yhtä aikaa jokapäiväisiä ja voimallisia. Jo lapsena ihminen ajattelee itseään eläinten kautta ja tajuaa yhteytensä ympäröivään luontoon. Alasen eläintematiikkaa ovat innoittaneet Loimaalla vietetyt kesät ja loimaalaisen lähiluonnon tarkastelu. Suurin osa teoksista on myös tehty Loimaalla.