Alpo Jaakolan Patsaspuisto

Professori Alpo Jaakola (1929 – 1997), joka tunnetaan myös Loimaan tai saviseudun shamaanina, on Loimaan tunnetuin nykytaiteilija. Taiteilijana hän oli lähes itseoppinut, sillä taideopinnot rajoittuivat yhteen lukukauteen Turun piirustuskoulussa. Opettajien mielestä Jaakola oli jo valmis taiteilija, ja katsoivat koulutuksen ainoastaan pilaavan persoonallisen tyylin.

Jaakola muutti patsaspuiston alueelle vuonna 1953 rakennettuaan lainalaudoista metsämökin. Muut puiston rakennukset ja teokset ovat syntyneet pääosin 1960- ja 1970-luvuilla. Päärakennus on tehty 1964 – 1965. Veistohuoneena toiminut vanha ruumiinleikkaushuone, nykyisin kahvila, on siirretty puistoon 1968.

Professori Jaakola muutti patsaspuistosta uuteen taiteilijakotiinsa Torkvilleen vuonna 1979. Tämän jälkeen puisto oli pitkään tyhjillään, ja luonto jätti oman kädenjälkensä veistoksiin ja rakennuksiin.

Vuonna 1992 puisto avattiin kokeilumielessä yleisölle. Seuraavana vuonna Loimaan kunta lunasti puiston itselleen, ja siitä lähtien se on ollut kesäisin avoinna yleisölle. Vuonna 2000 toteutettiin puistossa laaja EU-rahoitteinen kunnostusprojekti.

Alpo Jaakola ja hänen vaimonsa Marja Jaakola on taiteilijan oman toiveen mukaisesti haudattu puistoon.

Patsaspuiston läheisyydessä sijaitsee vanhaan kuivurirakennukseen tehty galleriatila, jossa kesäaikaan voi tutustua myös vieraileviin taiteilijoihin.

Patsaspuistossa palvelee kesäkahvila jossa tarjolla kahvia, leipomotuotteita, kylmiä virvokkeita sekä jäätelöä. Kahvilassa sijaitsee myös lipunmyynti sekä museopuoti.

Kahvilarakennuksessa on esillä pienimuotoisia näyttelyitä. Välillä tila toimii jatkeena Kuivurigallerian näyttelyille.

Read in English

Kuvassa museokaupan myyntituotteita.