9.2.2022

Terhi Hursti ja Kirsi Mäki – Pyhä arki 28.5.-3.9.2022

Terhi Hursti pohtii omissa teoksissaan mikä hänelle on arjen pyhyyttä.

”Se on sitä, kun syntyy muistoja – muistoja läheisistä, muistoja paikoista ja muistoja tapahtumista. Muistoja, jotka nousevat arjesta ja joiden avulla ymmärtää kuka on ja miksi on sellainen kuin on.

Se on kupillinen kahvia aamuisin, se on lintujen laulu pitkän talven jälkeen, se on lämmin tervehdys ystävältä tai vaikka aamulenkki hiljaisen järven rannalla. Se on toivoa ja uskoa tulevaan. Se on valoa ikkunassa.

Se on arvostamista ja oikeudenmukaisuutta. Jokaisen tulisi saada olla sellainen kuin on. Pitäisi olla oikeus puhua ja olla vapaa. Pitäisi tulla nähdyksi ja kohdelluksi oikein.

Abstraktit maalaukseni pohjautuvat vahvasti viivaan, muotoihin ja liikkeeseen. Yritän löytää jokaisesta hetkestä sen oleellisen ja tavoitteenani onkin pysäyttää erilaiset tunnelmahetket ja tunteet abstrakteiksi kuviksi. Arkisten hetkien olemus kiehtoo mieltäni, sillä juuri hetkissä syntyy oivalluksia elämästä. Väripalettini on niukka tarkoituksella ja näyttelyn maalaukset ovat sekä paperille tehtyjä mustetöitä että kankaalle tehtyjä akryylimaalauksia.”

Kirsi Mäki lähestyy pyhää ja arkea samoin ajatuksin.

”Ajattelen pyhä-sanan yhteydessä myös sanaa harras, joka ehkä paremmin kuvaa juuri tiettyjä hetkiä, tapahtuvat ne sitten arkena tai pyhänä. Kun juo ulkona kahvit sen kunniaksi, että on saanut taas polttopuupinon korkeammaksi, on tunnelma melkeinpä harras.

Itselläni viikonpäivistä pyhään eli sunnuntaihin on jo lapsuudessa aina liittynyt työnteko, sillä maalaistalon vuodenkierrossa arjen askareet ovat osa jokaista päivää. Silti lapsuuden pyhät olivat myös rauhoitettuja päiviä. Nyt korona-aikana olen välillä tuntenut arkena samaa rauhaa.

Minä jäsentelen arkeani valokuvaamalla. Joskus joku kuva nousee toisten yläpuolelle. Tarkkuus ja häilähteleväisyys vuorottelevat. Tämä pätee myös maalaamiseen. Muste, akryyli ja guassi kohtaavat valokuvat. Näyttelyssä myös eräs arkinen poisheitettävä väriläiskä nousee arjen yläpuolelle installaatiossa.

Kirsi Mäki, kuvataiteilija amk                                        Terhi Hursti, kuvataiteilija amk